Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, September 2, 2014

Resepi Kuah Kacang @ Kuah Satay yang sedap





Assalamualaikum.
Kuah Kacang yang sangat sedap pada Mas..
TQ pada Kak Fida @ MyResepi atas perkongsian resepi yang sedapp ni.
Dah banyak kali Mas menggunakan resepi ni.. jadi Mas share lagi disini untuk rujukan semua ....


Kuah Kacang @ Kuah Satay


Bahan :
300 gm kacang tanah - sangar dan kisar 
100 gm gula pasir
150 gm gula merah
40 gm asam jawa
1 sudu kecil garam 
1 sudu kecil kunyit serbuk
1 cawan minyak masak  - untuk menumis

Bahan kisar :
2 biji buah keras
1 sudu besar ketumbar biji - sangar
1 sudu kecil jintan kasar - sangar
1 sudu kecil jintan halus - sangar
2 hiris lengkuas
2 hiris halia muda
20 tangkai cili kering
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
7 batang serai - hiris
20 gm udang kering




Cara membuatnya :
1 - Satukan gula merah dan asam jawa, diramas dengan secukup air untuk mendapatkan 500 gm air asam, bancuh kacang tanah kisar dan gaul rata.
2 - Panaskan minyak  dan tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan gula, garam dan kunyit serbuk dan gaul rata.
3 - Masukkan bancuhan air asam dan kacang ke dalam bahan tumis. Seimbangkan rasanya dan masak hingga  keluar @ pecah minyak dengan api sederhana. Sentiasa kacau yerk...
4 - Selamat mencuba....


Update : 
Jika kuah kacang kelihatan agak pekat, boleh tambah sedikit2 air panas bergantung nak cair macam mana kuah kacang tu...kacau sebati atas api sederhana dan boleh dihidangkan..


Aneka Tempahan



Princess Cake 




Snow Cheese Cake 



Cream Puff Choc



Kuih Lapis Pelangi & Kuih Lapis 



Apam Polkadot


Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Monday, September 1, 2014

Resepi Sate Ayam Yang Sedap




Assalamualaikum.
First time Mas buat sendiri sate ....
Gara2 frust dengan sate yang dibeli .. akhirnya merajinkan diri buat sendiri.
Alhamdulillah.. sedapp... cukup rasa dan dagingnya berjus dan garing walaupun dibakar dalam pemanggang ajaib..
Memang lepas ni akan buat lagi ...
Untuk resepinya... Mas share disini...


 Sate Ayam
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
1 ekor ayam - diambil bahagian isi dan tulang - dipotong2 kecil2
15 biji bawang merah
1 labu bawang putih
2 cm halia
10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri
10 batang serai
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula
5 sudu besar madu
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih


Cara :
Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu. 
Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
Tuang madu dan sebatikan lagi. 
Perap 24 jam .
Boleh dicucuk2 pada lidi dan dibakar hingga masak.




Sunday, August 31, 2014

Resepi Buttercream yang sedap tanpa krimwell





Assalamualaikum.
Selamat menyambut hari kemerdekaan Malaysia yang ke 57 tahun.
Semoga Allah terus menganugerahkan keamanan & perpaduan di negara tercinta ini.
Kali ni Mas nak share resepi buttercream yang sangat sedap... tanpa menggunakan krimwell..... resepi Mas copy dari blog Anna Qawina
TQ pada Kak Rokiah atas perkongsian resepi buttercream yang sedap ni.



RESEPI KRIM MENTEGA
Sumber : Kak Rokiah
Krim Mentega@buttercream Icing by AnnaQawina


Bahan-Bahan :
150 grm gula icing (ayak)
150 grm lemak sayuran (shortening)
150 grm mentega
1 sdudu kecil esen vanila
2 sudu besar susu segar

Cara-cara :
Satukan semua bahan dalam mixer, putar dari speed perlahan hingga medium sahaja sehingga kembang, ini akan ambil masa sedikit untuk mendapatkan icing yang gebu tapi halus teksturnya. InsyaAllah.



Kek2 yang dideko menggunakan Buttercream.
















Wednesday, August 27, 2014

Tempahan Kek Puding Karamel ....













Kek Puding Karamel
Saiz 9 Rm45
Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...