Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, October 31, 2014

Cucur Udang




Assalamualaikum.
Cucur Udang ni atas permintaan ibu yang mengindam ...
Jadi Mas mencuba resepi dari  Dapur Tanpa Sempadan - CMG .. 
Dah lama sebenarnya Mas simpan resepinya ...
akhirnya ... dapat juga mencuba ..
Alhamdulilah .. sedap pada Mas ..
mudah2an tuan punya cucur udang ini berpuas hati yerk..
terima kasih percayakan Mas untuk buatkan cucur udang ..
Terima kasih juga pada CMG kerana sudi kongsi resepi cucur udang ni.. 
insya Allah akak buat lagi .


BAHAN :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instat yeast (mauripan)
1 genggam taugeh, cuci dan toskan kemudian diramas sedikit
10 tangkai kucai, potong kecil
1 biji bawang besar, dihiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
20 ekor udang berkulit keras, saiz sederhana, cuci dan toskan, kemudian lap kering dengan tissue dapur
Garam secukup rasa
1 3/4 cawan air (atau lebih sedikit, hampir 2 cawan)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan tepung, kucai, taugeh, serbuk kunyit dan instat yeast ke dalam satu bekas. Masukkan juga sedikit garam (anggaran 1/2 camca teh). Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat. Perap adunan tadi selama 30 minit (bungkus mangkuk berisi adunan dalam plastik bersih untuk mempercepatkan adunan kembang).
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Panaskan sudip atau senduk sayur (jenis stainless steel) bersaiz sederhana selama 2 minit. Kacau adunan, kemudian cedok dan isikan ke dalam senduk panas tadi hingga hampir penuh, dan lingkarkan seekor udang atasnya. Rendamkan dalam minyak panas hingga cucur udang boleh ditanggalkan dari senduk.
  3. Kemudian terbalikkan cucur udang biar bahagian udang berada dibawah. Buat kaedah sama untuk baki adunan dan bahan2. Buat kurang lebih 5 - 6 biji cucur udang sekali buat. Goreng dengan api sederhana sambil dibalik2kan hingga kuning keemasa, angkat dan toskan. Letak atas tissue dapur agar minyak gorengan terserap. 
  4. Resipi ini akan menghasilkan 20 biji cucur udang bersaiz sederhana. Tapi bergantung pada saiz senduk yang anda guna.


Wednesday, October 29, 2014

Muffin Coklat




Assalamualaikum.
Muffin Coklat pulak.
Mas suka menggunakan resepi dari blog Izahdaut.
Maceh yerk jah.. cantik molek jadinya muffin tu ..
Alhamdulillah ..

Muffin Coklat
Sumber :  Izahdaut.


Bahan-bahannya:

A
 2 cawan tepung *izah gune tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko *izah letak 1 cawan
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
 2 cawan gula kastor *izah kurangkan sikit
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick * izah tambah

C
 3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. 
Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. 
Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata. 
Ceduk ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 175 C selama 20 minit.


Muffin Strawberi




Assalamualaikum.
Oleh kerana Mas menerima tempahan 3 jenis muffin hari ni.. Mas share pulak resepi muffin strawberi ..
Sedap pada Masv dan mudah juga membuatnya .
Selamat mencuba yerk


 Muffin Strawberi

Bahan bahan:
125 gm tepung gandum - ayak dg baking powder
7 gm baking powder
75 gm minyak masak
75 gm susu sega
75 gm gula caster
1 biji telur B
2 sudu teh strawberi emulco
1 sudu teh pes strawberi
buah strawberi secukupnya utk diletak atas muffin


Cara cara:
Kacau sebati minyak, susu, gula, telur dan vanilla.
Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan kacau sebati dengan menggunakan spatula sehingga tidak bergentel.
Masukkan ke dalam paper cup sebanyak 3/4 penuh. Letakkan buah strawberi yang dipotong2 di atasnya.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga masak.



Chocolate Chips Muffin Paling Simple




Assalamualaikum.
Lama rasanya Mas tak share resepi muffun kan.
Hari ni Mas nk share satu resepi yang sangat sedap pada Mas.
Sedap dan mudah dibuat ..
Resepi dari blog kak Azie Kitchen.
TQVM kak ... 
Mas share disini pulak yerk..


Chocolate Chips Muffin
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
125 gm tepung gandum - ayak dg baking powder
7 gm baking powder
75 gm minyak masak
75 gm susu sega
75 gm gula caster
1 biji telur B
1/2 sudu teh vanila
Sedikit chocolate chips - tabur


Cara cara:
Kacau sebati minyak, susu, gula, telur dan vanilla.
Masukkan sedikit demi sedikit tepung dan kacau sebati dengan menggunakan spatula sehingga tidak bergentel.
Masukkan ke dalam paper cup sebanyak 3/4 penuh. Tabur chocolate chips di atasnya.
Bakar pada suhu 160C selama 30 minit atau sehingga masak.



Monday, October 27, 2014

Frozen Rainbow Cake - Untuk Tempahan



Rainbow Cake - 6 layer
Cream Cheese Frosting 
Saiz 6 



Rainbow Cake - 6 layer
Cream Cheese Frosting 
Saiz 8 



Untuk tempahan @ pertanyaan , boleh call @ whatsap 013 4242505, 
juga call no 03 78599266


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...