Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Sunday, February 14, 2016



Brownies
Rm50 
saiz 10x10 





Brownies
Rm7 / box / 8 pieces 
minimum 4 box 






Untuk tempahan @ pertanyaan,        
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505




Thursday, February 11, 2016

Tempahan Kit Kat Moist Choc Cake with M&M's



Kit Kat Moist Choc Cake  with M&M's
Rm120
2kg+



Kit Kat Moist Choc Cake  with M&M's
Rm100
2kg+





Untuk tempahan @ pertanyaan,       
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505





Wednesday, February 10, 2016

Makan2 di Bason Sek 9


Assalamualaikum.
Dah lama plan nk try makan di Bason cafe sek 9 ni ... tempatnya nampak menarik dari luar & nampak orang sentiasa ramai kt situ, jadi Mas sekeluarga pun mencuba juadah yang ada disitu .
Alhamdulillah, semuanya ok dan memuaskan, servisnya pun cepat walaupun ramai orang pada masa tu....  jom layan menunya ...
untuk info, juadah yang Mas share ni utk kunjungan kali pertama minggu lepas dan kali kedua tadi .. jom tengok ..





nasi goreng hawai ..nasinya rasa ala2 nasi beriani, sarat dengan macam2 bahan ... 



mee goreng raja, ada chicken chop lagi .. mee bukan mee kuning, tapi wantan mee .. tak  pedas, untuk budak2 yg tak suka pedas, memang sesuai



nasi kukus ayam goreng berempah... sedap , sambal belacannya pun best



nasi kukus siakap goreng ... sedap ... puas makan sebab ikannya besar ..



nasi goreng tomyam, sedap pedas ..  






boleh klik fb Bason DISINI . 


Tuesday, February 2, 2016

Apam Kampung Gula Merah




Assalamualaikum.
Lama rasanya tak buat kuih apam ni .. atas permintaan seorang teman, Mas buatkan hari ini. Alhamdulillah, cantuik kejadian apam ni .. seronok tengok.
Untuk resepinya, Mas suka rujuk diblog ratu kuih talam, iaitu Kak Yatie - Sinar Kehidupanku. Terima kasih kak, Mas panjangkan resepinya disini pulak yerk.


Apam Kampung Gula Merah 



Bahan A 
1/2 cwn gula merah*
1/2 cwn gula pasir*
2 cwn air*
2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan, tapiskan)


Bahan B

11gm yis mauripan
1/2 cwn air suam
1 sudu kecil gulahalus

Bahan C

4 cwn tepung gandum
secubit garam





Cara-Cara

Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut,tapiskan dan sejukkan.
Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
Satukan bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Kacau guna whisk je hingga sebati)
Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
Lenserkan loyang  10x10x3 inci dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit. 
Kukus adunan selama 40 minit
Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.

**Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi  ke dlm acuan. 
Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20 





Cara menguji sama ada yis masih elok



Masukkan 1/2 cwn air suam2 kuku ( bukan air panas tau )  + 1 paket yis + 1 sudu kecil gula kedalam bekas, kacau sebati ... tunggu proses yis itu membiak dlm 2 - 5 minit .



nampak tak yis tu makin naik mengembang selepas dikacau sebati




sesudah 3 minit 



makin membiak dengan aktifnya 




pic dari atas



taraaaa .... dah boleh diguna 


adunan ini untuk buat apam kampung gula merah 


untuk mngenali yis dengan lebih mendalam, boleh rujuk di blog Aku, zack.





Saturday, January 30, 2016

Tempahan Frozen Birthday Cake



Frozen Rainbow Cake 
With cream cheese frosting topping & deko
Saiz 6 / 1 1/2kg
Rm90




Frozen Moist Choc Cake 
With cream cheese frosting topping & deko
Saiz 7 / 1 1/2kg
Rm75




3D Frozen Moist Choc Cake 
With cream cheese frosting topping & deko
Saiz 8 / 2kg +
Rm110





Untuk tempahan @ pertanyaan,      
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505



Thursday, January 28, 2016

Tempahan Mini Pavlova





Mini Pavlova
16 pieces / box
Rm56







Untuk tempahan @ pertanyaan,     
Hubungi 03 78599266 atau whatsapp 0134242505





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...